Tu ce faci cu Banii Tai ?

In activitatea mea de consultant financiar independent , cu o experienta de peste 10 ani, cel mai adesea am fost intrebat :

 • ”Am 10.000 de euro in ce sa-i  investesc?”
 • “Ce investitii ne recomandati d-stra?”
 • “Ce ar trebui sa fac cu banii mei  si de unde ar trebui sa incep ca sa devin investitor?”

  Tu ce faci cu Banii Tai?

  Tu ce faci cu Banii Tai?

Luna trecuta cand am fost invitat la o emisiune tv, la un moment dat mi s-au pus aceleasi intrebari, iar raspunsurile nu sunt simple, deoarece noi suntem foarte diferiti unii de altii. Raspunsurile la intrebari sunt personalizate in functie de fiecare persoana in parte, deoarece avem vise diferite, avem un trecut financiar diferit si privim din unghiuri diferite riscul ,care  insoteste la tot pasul, banii si domeniul financiar.

Ca sa il citam pe Einstein “Totul este relativ”, iar oamenii vor un raspuns simplu care sa le usureze situatia peste noapte. Banii, investitiile si siguranta financiara pe termen lung nu sunt subiecte care sa ofere raspunsuri usoare.

Apreciez foarte tare dorinta oamenilor care vor sa faca investitii , deoarece sunt foarte multi care asteapta pana cand e mult prea tarziu, sau nu investesc niciodata pentru a-si asigura viitorul. Ei isi  cheltuie toti banii si apoi asteapta ca statul  sau guvernul sa aiba grija de ei cand ies la pensie.(articol aici).

Parerea mea este ca atunci cand o persoana nu stie ce sa faca cu banii sai,  este primordial  sa investeasca timp in pregatirea si educatia  financiara, (articol aici)si abia dupa aceea sa inceapa sa isi investeasca banii. Daca nu dispunem macar de cateva informatii de baza in domeniul financiar, putem foarte usor sa cadem prada promisiunilor desarte, considerandu-le sfaturi intelepte.

In timpul seminariilor pe care le sustin, adeseori vorbesc atat despre managementul banilor cat si despre managementul informatiilor financiare, deoarece foarte multi oameni si-au pierdut toti banii pe motivul ca au primit informatii financiare de proasta calitate, incorecte si uneori necinstite sau partinitoare.Este foarte important sa intelegem diferenta dintre fapte, opinii si principii atunci cand analizam informatiile cu care suntem bombardati in fiecare zi.

Warren Buffet spunea: “Cea mai buna modalitate prin care te poti imbogati este sa nu pierzi bani”, iar ca sa nu pierzi bani ai nevoie sa investesti in primul rand in tine si educatie financiara.

Cand ne gandim la investitii si la ce sa facem cu banii nostrii, e indicat sa concepem un plan de investitii care sa corespunda propriilor noastre dorinte si  criterii financiare. Principalele categorii de investitii sunt:

 • AFACERI
 • PROPRIETATI IMOBILIARE
 • AUR FINANCIAR
 • PENSIE PRIVATA

Pensia privata am dezbatut-o intr-un articol anterior (articol aici) iar celelate categorii le voi detalia in articole separate pe fiecare subiect.

In general cand vorbim despre a ne investi banii nostri, trebuie sa stim inca de la inceput ca exista trei factori care definesc o investitie:

 • Profit
 • Siguranta

  Banii Tai

  Banii Tai

 • Lichiditate

Orice tip de investitie am alege, niciodata nu vom avea toti cei trei factori simultan. In general o marja mare de profit ne va da o siguranta mai scazuta, si un risc mai mare.  Lichiditatea sau accesul la bani pe perioada investitiei este un factor important de decizie, inainte de a ne investi banii si de a stabili tipul investitiei.  Despre toti acesti trei factori vom vorbi si ii voi dezbate la fiecare tip de investitie, in articolele urmatoare.

E important sa intelegem ca nu banii si numarul lor sunt atat de importanti ci preluarea controlului asupra viitorului nostru financiar. Este extrem de important sa invatam noi insine regulile jocului banilor, ca sa nu mai fim nevoiti sa depindem de alte persoane. Intelegand regulile jocului, putem avea un control mult mai mare asupra banilor nostril , preluand astfel responsabilitatea asupra viitorului nostru financiar.

 

 

“Dacă vrei ca banii să vină spre tine, trebuie să ştii cum să ai grijă de ei.
Dacă banii nu se află mai întâi în mintea ta, ei nu-ţi vor ajunge niciodată în mâini.                                                                                              Dacă nu ştii să-i atragi, atunci ei vor sta departe de tine, la fel şi oamenii cu bani.”

 

(Robert KIYOSAKI - Cadranul banilor )

 

Nicolae Colhon

  (915)

Comments

comments

Tagged with:

Filed under: BANI BRAIN GROUP

Like this post? Subscribe to my RSS feed and get loads more!