Pensia de la Stat vs Pensia Privata

Adevarul despre Pensia Privata

Adevarul despre Pensia Privata

In urma cu cateva saptamani am scris un articol care se referea la viitorul pensiei de stat,atat in Romania cat si in lume (articol aici). Am scris acel articol pentru a arata un calcul matematic al mecanismului financiar al sistemului pensiei de stat si de unde se finanteaza el. Rezultatul urmarit a fost acela ,ca fiecare viitor pensionar sa stie inca de pe acum, si sa aibe informatiile reale cu privire la sistemul public de pensii ,astfel incat sa nu fie luat pe nepregatite (cum se intampla la noi cand ninge si primariile sunt luate pe nepregatite,de parca nu ar stii ca vine iarna) . Iar  cei interesati sa poata lua masuri inca de pe acum ,pentru a nu ajunge la pensie intr-o situatie disperata.

Bineinteles ca articolul a creat multe discutii si polemici,multi dintre cititori regasindu-se printre acei  “ decretei “ de care aminteam. Concluzia referitoare la pensia din viitor a fost cu o majoritate covarsitoare,ca sa nu spun ca de fapt suta la suta din cei ce s-au exprimat, au dat acelasi verdict, “ISTORIE”, “BUNA DE PUS IN RAMA”, “NICI O SANSA” ,”DEZASTRU” , “ NU MAI VEDEM NOI ASA CEVA”, etc..Cu alte cuvinte este un consens general ca viitorul nostru,al celor activi acum, care cotizam pentru a tine pensionarii de azi,este unul deloc promitator.

Spre surprinderea mea ,o buna parte dintre cei care afla despre aceste lucruri sunt de accord 100% ca asa se va intampla in viitor ,si ca nu vom mai avea pensii de la stat. Si totusi ei nu i-au nici o masura si asteapta momentul pensionarii,evitand acum problema , in ideea ca ea dispare si atunci se va intampla o minune si vor avea o pensie mare de la stat. Eu voi fi primul care se va bucura daca se va intampla acest lucru.

Intrebarea mea catre toti , este urmatoarea: “ DAR DACA NU SE INTAMPLA ? “  Ce vom face atunci ,mai putem repara ceva la acea varsta ? Va fi  mult prea tarziu si nu vom mai avea timp sa gasim o solutie. Astfel vom fi obligati la fel cum deja se intampla in marile tari occidentale si superdezvoltate,sa muncim si la optzeci de ani pentru a putea sa ne intretinem si sa supravietuim. Cei care doresc sa nu se intample asta si sa aibe o pensie fericita,adica sa se bucure de cea mai frumoasa perioada a vietii ,in care ai timp liber,poti sa colinzi lumea ,sa te bucuri de nepoti,sa te distrezi si bineinteles sa ai si banii sa faci toate aceste lucruri,vor trebui sa i-a masuri de pe acum.

Asa ca a fost fireasca urmatoarea intrebare pe care am primit-o de la multi cititori,

” Bine ,bine si atunci ce trebuie facut pentru a avea o pensie privata care sa ne asigure un nivelul de trai bun? “ .

Raspunsul meu este general valabil pentru toata lumea: Trebuie sa facem ceva acum !!!.

Pensia privata este un instrument accesibil oricarei persoane,deoarece ea poate fi adaptata dupa bugetul fiecareia.Doar ca aceasta pensie privata a ridicat o serie de obiectii din partea oamenilor,pe care o sa le enumar :

1.Imi dau banii la niste straini si dispar cu banii mei.

2.Cine imi garanteaza mie ca imi da pensia la final.

3.Douazeci sau treizeci de ani e o perioada lunga de contributie si nu imi convine.

Si lista mai poate continua,eu le-am ales pe cele mai semnificative dintre ele.Dar daca mai aveti altele si doriti un raspuns,puteti sa imi lasati o postare sau sa imi scrieti pe forum (forum aici).

 

Ca sa putem intelege cat mai bine, o sa fac o comparatie cu pensia de stat si in ce conditii functioneaza ea.

Asa ca va intreb eu acum : Cine ne garanteaza noua din partea statului ca vom primi pensie la final ?

Politicienii , care se schimba la patru ani si de fiecare data vin si promit dupa care uita? Un exemplu concret este ca ,guvernul actual a facut mare taraboi cu majorarea impozitelor si taxelor cu indicele de inflatie din ultimii trei ani,adica cu 16.5 % ,ceea ce s-a si intamplat in majoritatea primariilor.Dar acelasi guvern are alt procent de majorare a pensiilor, astfel ca inflatia de  16.5 % nu mai este valabila pentru pensionari,asa ca pensiile vor creste doar cu 4% .

Constitutia , sau  exista vreo lege in care sa se specifice clar, ca la varsta pensionarii statul este obligat sa ne dea o pensie in valoare de …,in functie de contributiile facute ? Azi exista un calcul dupa punctul de pensie,dar in urma cu ceva ani era cu totul altfel, sau in viitor punctul de pensie poate fi micsorat ,ori sa dispara. Statul va spune ca nu mai are bani,si ca vistieria e goala.

Au fost cazuri in alte tari, in care statul nu a avut bani o perioada de timp sa plateasca pensii,sau state care au renuntat definitiv sa  plateasca pensiile. De curand prim-ministrul din ZIMBABWE a anuntat ca tara mai are in conturi doar 217 dolari. Ce am mai putea face daca am fi in aceasta situatie? Sa iesim in strada si sa protestam?  Insa conturile nu se vor umple singure. In concluzie , nu avem nicio lege care sa ne garanteze ca vom primi o pensie.Dar avem o lege clara prin care se stie exact cati bani ni se trag din salar lunar pentru contributii.Cu alte cuvinte,avem obligatii prin lege dar in acelasi timp nu ni se garanteaza nimic,nici ca vom avea o pensie,nici cat va fi ea la vremea respectiva.

Referitor la durata contributiei, daca comparam o durata de 20-30 ani pentru o pensie privata, cu perioada de 40 de ani la pensia de stat ,atunci nu putem spune ca la privat este o perioada prea lunga de timp.

Un alt aspect ce trebuie discutat este faptul ca oamenii percep contributiile catre pensia privata ca pe o cheltuiala in plus,pe cand cea pentru pensia de stat nu. Oare de ce ? Doar pentru ca nu avem in mana banii virati lunar la pensia de stat, deoarece  ei se trag direct din salar ,inseamna ca nu ii platim? Va asigur ca tot noi ii platim si sunt ai nostrii.Cu toate acestea ne-a deschis statul vreun cont in care sa putem sa ne verificam banii atunci cand dorim?

Ca sa se inteleaga si mai bine, haideti sa luam niste cifre, facand o comparatie intre cele doua variante,pensia de stat si pensia privata.Exemplul o sa il facem tot raportat la salariul mediu pe economie,adica la valoarea de 1850 lei brut.De asemenea vom lua aceleasi sume in ambele variante.

 

 

                                                                 PENSIE DE STAT                                                                      PENSIE PRIVATA

DURATA  CONTRIBUTIEI                                  40ani                                                                                      40 ani

Suma lunara             1850 x 8 %      =    148 lei X 12 LUNI= 1776 LEI                                             148 lei X 12 LUNI= 1776 LEI

 Capital final                                                       71.000 LEI                                                  71.000 LEI +participarea la profit = 

                                                                                                                                                                             aproximativ 210.000 lei

Adevarul despre Pensia Privata

Adevarul despre Pensia Privata

 La o simpla privire se poate vedea ca noi contribuim cu acesta suma in cei patruzeci de ani.Vreau sa va intreb,a vazut cineva la stat contul in care are tinuti acesti bani? Sau exista conturi in care ni se aduna banii nostrii cotizati luna de luna pentru a putea beneficia de ei mai tarziu ? Mai mult de atat,daca vreau sa i-au din banii mei cotizati mai repede decat varsta pensionarii,pentru ca am nevoie,imi da voie statul sa i-au din bani?

Daca se intampla sa nu mai pot lucra ,mi se mai aduna mie bani pentru pensie?Un alt aspect de care multa lume nu tine seama este urmatorul,legea spune ca pentru a putea beneficia de pensie trebuie sa contribui minim 11 ani,adica daca am cotizat 10 ani si 11 luni nu am dreptul la pensie. Vi se pare normal?.Daca mergem cu scenariul mai departe,ce se intampla in situatia in care o persoana ghinionista decedeaza inainte de varsta pensionarii,banii cotizati din salariu o viata intreaga vor putea fi luati de familie ? Sau vor ramne fara ei. ?

Sau daca se intampla nefericitul eveniment dupa doua luni dupa ce a iesit la pensie,deci nu a luat decat doua luni pensie,ce se alege cu toti banii cotizati o viata intreaga?

Deci intrebarea de final este :Ce ne ofera si ce ne garanteaza pensia de stat ? 

             Ce ne ofera  Pensia Privata?  

 

Acum sa aplicam aceeasi analiza la pensia privata. Asa ca luam aceeasi suma depusa anual ,de 1776 lei,si aceeasi perioada,deci dupa 40 de ani avem un sold de 71.000 lei, plus participarea la profit. Diferentele consta in faptul ca, inca de la inceput se va incheia un contract ferm si clar cu compania prin care se prevad concret aceste sume si beneficii.Clientul are un cont deschis in care i se cumuleaza banii depusi de el, si oricand doreste ,poate sa ceara o interogare a contului ,si sa isi vada soldul. Exista de data aceasta contractul prin care firma se obliga la plata capitalului cumulat, plus un profit rezultat in urma investirii banilor,iar cele mai pesimiste scenarii arata ca in patruzeci de ani cei 71.000 lei vor ajunge prin capitalizare profitului la o valoare de 210.000 lei(cine e interesat cum se ajunge la aceasta suma poate sa imi lase un mesaj si o sa ii raspund cu explicatiile aferente)(mesaj aici).

Ia ganditi-va,cunoasteti pe cineva sa aibe incheiat un astfel de contract cu statul ? Un contract in care statul isi ia obligativitatea sa ne dea suma cumulata plus profitul,la pensie.Va spun eu ca nu exista asa ceva in toata lumea!!! Contractul de munca prevede cu totul altceva,in niciun caz obligatii din partea statului.Comparativ in varianta privata avem un contract in care sunt trecute conditiile si obligatiile ambelor parti.

Mai mult, in varianta pensiei private, suma din contul personal nu se pierde niciodata.In situatia in care clientul decedeaza inainte de data pensionarii,toata suma cumulata in cont,adica capitalul plus profitul,vor fi luate de catre mostenitorii legali sau desemnati.La fel si in situatia in care se intampla decesul la putin timp dupa data pensionarii,toti banii ramasi vor fi luati de catre mostenitori.

Suna foarte frumos,dar chiar poate fi adevarat ?  Daca sunt doar promisiuni  si firma dispare cu banii nostrii?

Asa ca revin la pensia de stat.Dupa cum ati observat nu avem nici o garantie si nici un contract in care sa se prevada acest lucru dar totusi dam o mai mare incredere pensiei de stat.De ce oare,doar pentru ca este vorba de stat si atat?

Daca ar fi sa facem o clasificare:

–Cine ne poate da o garantie 100% ca dupa 40 de ani banii nostrii exista si vom lua o pensie?Va spun eu ca nu exista nimeni sa dea o garantie de 100%.

-Si atunci cine ne ofera cea mai mare garantie dintre toate variantele ?Numele unei companii si vechimea acesteia.Dupa cate am observat  eu in piata aceste criterii nu cantaresc foarte mult in increderea romanilor.

-Tot in stat este increderea mai mare.Oare de ce ? V-ati intrebat? Foarte simplu,pentru ca o companie poate disparea,sau sa       dea faliment,pe cand un stat,chiar daca ar da faliment nu poate sa dispara de pe suprafata pamantului. De aceea se acorda cea mai mare incredere in institutia statului, ca siguranta, nu ca  decizii politice.

Bun.Pai ce ziceti daca eu va spun ca exista contracte de pensii private in ROMANIA,in care sumele depuse de catre client in vederea pensiei ,sunt garantate pe langa contractul incheiat cu firma partenera si de catre statul ROMAN. Exista  legi in Romania prin care statul garanteaza la randul sau banii depusi in fonduri de pensii private. Si acestia sunt scutiti de plata impozitului de 16%.

De ce este atat de importanta garantia statului ? Pai in primul rand am vazut ca increderea cea mai mare o au oamenii in stat.Dar nu  vom putea obtine nimic de la el atata timp cat nu avem o lege pe baza caruia sa il dam in judecata daca nu respecta ce a promis.Asta inseamna ca neavand nici un contract cu statul privind pensia de stat si nici o baza legala,nu o sa il putem da in judecata pentru acest lucru. Asta inseamna ca in cazul pensiei de stat suntem la mana politicienilor.

Daca facem o comparatie cu pensia privata ,dupa cum v-am spus, in acest caz avem un contract ferm, prin care sunt prevazute cifre concrete si legi clare ce prevad garantiile aferente. Asa ca, avem la indemana posibilitatea si legile pe baza carora se poate trage statul la raspundere.

           Pensia Privata ne ofera o viata decenta

Privind toate aceste aspecte si facand o comparatie intre cele doua pensii,cea de stat si cea privata,pensia privata este de departe cu mult mai buna si mai sigura decat pensia de stat.

Si ca o analiza finala daca ne uitam in tarile occidentale,vedem doua feluri de pensionari.Cei care lucreaza si la 80 de ani si ceilalti pe care ii intalnim in lumea intreaga prin excursii,croaziere,etc..Oare ce face diferenta? Pensia privata incheiata din timp,ce acum le aduce beneficiile luna de luna,astfel incat nu mai au grija zilei de maine si se pot bucura de viata.

Daca marea majoritate a oamenilor din aceste tari se bucura de beneficiile pensiei private si au avut incredere de zeci si sute de ani  sa isi faca fonduri de pensii private din generatie in generatie,oare de ce ar functiona doar la ei si la noi nu? Este vorba de aceleasi firme care dau pensii oamenilor de zeci de ani,aceleasi sunt si la noi,de ce s-ar comporta altfel in cazul nostru?Nu credeti ca astazi prin toata tehnologia,tehnica si viteza internetului orice eveniment care s-ar produce la noi in tara s-ar afla foarte repede in toata lumea.Ori o companie multinationala cel mai putin isi doreste un scandal in ROMANIA care i-ar afecta imaginea pe plan mondial iar pierderile pentru ea ar fi uriase.

Analizand toate aceste informatii ,consider ca orice om va putea sa traga singur concluziile si sa faca ce e mai bine pentru el.Multi tineri spun ca nu mai apuca  vremurile pensionarii si ca nu vor mai trai pana atunci.Dar statisticile arata ca  mai putin de 5% din populatia globului nu ajunge la varsta pensionarii. Speranta de viata e tot mai mare,pensionarii traiesc tot mai mult si se pot bucura mult mai mult de viata . Vizitati un azil de batrani si o sa vedeti ca majoritatea  isi doresc sa traiasca cat mai mult,chiar si in conditii de saracie. Deci la fel cum spuneam la inceput,pentru cine nu mai apuca varsta pensionarii, chiar nici nu mai conteaza ce va fi atunci.

DAR DACA NU SE INTAMPLA NIMIC SI TRAIM,CE O SA FACEM ATUNCI ? O solutie sigura ar fi Pensia Privata.

                      

 

                                                                                                                                                                                                              Nicolae Colhon

 

  (2444)

Comments

comments

Tagged with:

Filed under: BANI BRAIN GROUP

Like this post? Subscribe to my RSS feed and get loads more!